ارز دیجیتال یا رمز ارز نوعی پول رایج اینترنتی است که در طراحی آن از تکنولوژی رمزنگاری استفاده میشود. این نوع پول مجازی معمولاً بهصورت غیرمتمرکز اداره میشود و نظارت و کنترلی بر انواع معاملات ارز دیجیتال اعمال نمیشود. از انواع ارز دیجیتال میتوان به بیت کوین، اتریوم، لایت کوین، بایت کوین، بیت کوین کش، ریپل، مونرو، استلار، تتر و … اشاره کرد.
با گسترش اینترنت و رواج معاملات آنلاین استفاده از ارزهای دیجیتال رشد روزافزونی داشته و خیلی از افراد برای سرمایهگذاری به خرید انواع ارزهای دیجیتال روی آوردهاند. ارز دیجیتال وجود فیزیکی ندارد و تنها برای خریدهای آنلاین مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی از مهمترین ویژگیهای انواع ارز دیجیتال که باعث استقبال سرمایهگذاران شده است امنیت بالا در استفاده از این ارزها میباشد. از دیگر ویژگیهای ارزهای دیجیتال عدم پیچیدگی و آسان بودن معاملات، قدرت نقد شوندگی بالا، سرعت در نقل و انتقالات و … است.
ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال یا رمز ارز یک نوع پول رایج اینترنتی میباشد که بهصورت غیرمتمرکز و در بستر تکنولوژی بلاک چین راه اندازه میشود و با استفاده از پروتکلهای رمزگذاری شده بسیار قوی و پیچیده فعالیت میکند. هدف اصلی از ساخت و راهاندازی ارزهای دیجیتال افزایش امنیت معاملات آنلاین و پیشگیری از تقلب و کلاهبرداری و آسان شدن هر چه بیشتر مبادلات و حذف واسطهها است.
همچنین بخوانید : آشنایی با مزایای بیت کوین
انواع مختلفی از ارزهای دیجیتال وجود دارد اما معتبرترین و شناختهشدهترین /آنها عبارتاند از: بیت کوین (Bitcoin)، ریپل (Ripple)، اتریوم (Ethereum) و لایت کوین (Litecoin).
در ادامه برخی از اصطلاحات اولیه و پایه مرتبط با انواع ارز دیجیتال را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
ارز دیجیتال غیر متمرکز
اصطلاح غیرمتمرکز که در مورد انواع ارز دیجیتال کاربرد دارد به معنی خریدوفروش بدون واسطه و بهصورت مستقیم میباشد. درواقع هیچ نوع سازمان یا بانک مخصوصی بر معاملات این نوع ارز نظارت ندارد و خریدار و فروشنده بدون هیچ واسطهای ارز موردنظر را برای یکدیگر میفرستند و با استفاده از رمزهای خود پول دریافت میکنند.
شبکه بلاک چین (Blockchain)
شبکه بلاک چین یک بستر بسیار گسترده برای انجام معاملات ارزهای دیجیتال است. هیچ سازمان یا موسسه خاصی بر شبکه بلاک چین نظارت ندارد و امکان تقلب و کلاهبرداری و یا انجام معاملات تکراری با ارزهای دیجیتال بسیار پایین است. بلاک چین درواقع از میلیونها بلاک تشکیلشده که هر بلاک شامل تعداد بسیار زیادی از معاملات ارزهای دیجیتال میباشد و این معاملات با هش به یکدیگر متصل شدهاند.
هش (Hash Function)
در زمان انجام معاملات با ارزهای دیجیتال، اطلاعات مربوط به معامله مانند تاریخ انجام آن و دیگر اطلاعات مربوطه رمزنگاریشده و بهصورت یک کد در شبکه بلاک چین ثبت میشود.
پا انجام مراحل ثبت، امکان دسترسی و تغییر اطلاعات کد مربوطه وجود ندارد. درواقع هش هر یک از این بلوکهای اطلاعاتی را به بلوک اطلاعاتی قبل از خود متصل میسازد که در این حالت هر بلاک شامل هش اطلاعاتی موجود در خود و هش اطلاعاتی بلوک قبل از خود میباشد. این کار به امنیت معاملات ارزهای دیجیتالی را افزایش داده و آن را غیرقابل نفوذ می سازد.
ماینر (Miner)
همانطور که گفته شد هیچ گونه واسطه و یا نظارتی در معاملات ارزهای دیجیتال وجود ندارد و ماینر کسی است که به صورت داوطلبانه وظیفه بررسی (Verify) تمام اطلاعات ثبت شده در معاملات ارزهای دیجیتال را به عهده می گیرد.
ماینرها پس از بررسی و تائید اطلاعات مربوط به معاملات ارز دیجیتال، آنها را ثبت و در بلاک چین ذخیره می کنند.
کیف پول ارز دیجیتال (Wallet)
کیف پول ارزهای دیجیتال به عنوان یک پایگاه داده، تمامی کد رمزهای شخصی و عمومی کاربران را در بلاک چین ذخیره میکند و آنها را با یکدیگر مرتبط میسازد. معاملات کاربران در بلاک چین از طریق کیف پول ارز دیجیتال انجام میشود.
نود (Node)
نود دستگاهی است که به شبکه بلاک چین وصل شده و ثبت اطلاعات مربوط به ساعت و تاریخ معاملات ارزهای دیجیتال در آن اتفاق میافتد. درواقع دادههای مرتبط با مبادلات ارزهای دیجیتال در هاردهای نود ذخیره و نگهداری میشود.