شاخص بورس چیست و چگونه محاسبه می شود؟

شاخص بورس

شاخص بورس ایران در سال ۲۰۲۰ توانسته با رشد ۳۶۵ درصدی، رتبه دوم شاخص بورس روز جهان را به دست آورد که البته برای سرمایه گذاری در بازار بورس لازم است تا شاخص کل بورس را در انواع مختلف محاسبه و تحلیل کنید.

شاخص بورس چیست و چه کاربردی دارد؟

این روزها با توجه به رونق زیادی که در بازار بورس به وجود آمده است بیشتر افراد این سوال را دارند که شاخص در بورس به چه معناست؟ در حقیقت بورس یک بازار معاملاتی است که در آن سهام شرکت های مختلف مورد خرید و فروش افراد زیادی قرار می گیرد. پس در این میان شاخص با نشان دادن مجموعه ای از اعداد غالبا وضعیت بورسی و همچنین تغییرات صورت گرفته در این بازار بزرگ مالی را در یک بازه زمانی مشخص نشان می دهد.

شاخص بورس

بنابراین شما با بررسی شاخص بورسی به راحتی می توانید جریان رشد و یا افت بورس را به دست آورید، البته فراموش نکنید که بازار بورس شاخصهای مختلفی را نشان می دهد که عمدتا شاخص کل بورس یک وضعیت کلی از قیمت ها و سودآوری ها را در اختیار افراد قرار می دهد. پس شاخصها می توانند معیارهای بسیار مهمی برای تحلیل و بررسی وضعیت بورس باشند که در این میان برخی از شاخصها بسیار حائز اهمیت می باشند.

همچنین بخوانید : افزایش سرمایه در بورس چیست و چگونه انجام می شود؟

معرفی انواع شاخص در بورس

در تعریف شاخص بورس به زبان ساده گفته شد که شاخص نماگر عددی است که همچنان هر کدام می توانند هدف و کارایی مخصوصی در بازار بورسی داشته باشند و نمی توانند به جای یکدیگر ارزیابی شوند. پس شاخص های بورس انواع مختلفی دارند که پرکاربردترین آنها عبارتند از:

  • شاخص کل قیمت
  • شاخص کل هم وزن
  • شاخص قیمت و بازده نقدی
  • شاخص صنعت
  • شاخص مالی
  • شاخص سهام آزاد شناور (TEFIX)
  • شاخص بازار اول و بازار دوم
  • شاخص ۵۰ شرکت برتر
  • شاخص ۳۰ شرکت بزرگ

شاخص بورس

شاخص کل چگونه محاسبه و تحلیل می شود

برای درک بهتری از پیش بینی شاخص بورسی لازم است تا بتوانید شاخص کل بورس را به درستی محاسبه و تحلیل کنید که عمدتاً برای انجام این نحوه محاسبه دو روش در نظر گرفته شده است. روش اول محاسبه بازدهی سود نقدی به دست آمده از شرکت در اواخر هر سال مالی و روش دوم بررسی تغییراتی است که در نرخ سهم در طی دوره های  سرمایه گذاری هر یک از سهام داران پیش آمده است. یعنی چنانچه فردی سهام یک شرکت را در اوایل سال با قیمت ۵۰۰ تومان خریده باشد و در پایان سال، شرکت سهام خود را به قیمت ۶۰۰ تومان بفروشد پس شرکت به ازای هر سهم مبلغی را به عنوان سود به سهام داران خود پرداخت می کند. در واقع چنین شخصی ۳۰ درصد یعنی معادل ۱۵۰ تومان سود می برد.

شاخص بورس

شاخص در بورسهای ایران و جهان

با توجه به نوسانات زیادی که در سال های اخیر در بازارهای مالی ایران به وجود آمده است همچنان شاخص بورسی در سال ۹۹ از این تغییرات بی نصیب نمانده است. البته در چنین نوساناتی امروزه ما شاهد این موضوع هستیم که در ارزیابی بیشترین شاخص در بورس جهانی غالبا بورس کشورهایی مانند:

  • شاخص آمریکا
  • شاخص دانمارک
  • شاخص عربستان
  • شاخص شانگهای

همچنین بخوانید : همه چیز درباره صندوق سرمایه گذاری و انواع آن

در ابتدای سال ۲۰۲۰ با رشد ۱۲ تا ۲۲ درصدی رو به رو بوده اند و این در حالتی است که شاخص لحظه ای کشورهایی مانند شاخص بورسی ایران یا همان تهران رشد ۳۶۵ درصدی داشته است.بنابراین  بعد از بورس زیمبابوه همچنان شاخص در بورس ایران توانسته رتبه دوم جهان را به خود اختصاص دهد و به طور آشکار از بورس ونزوئلا سبقت بگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

برای اطلاع از آخرین قیمت ها عضو کانال تلگرام ما شوید

در تماس باشید

در ارتباط باشید

کد نویسی و طراحی فنی توسط شاهین زایری

طراحی سایت توسط مای کاستومر